Okumak Mı? Kitap Okumak Mı?

İnsanların ruhunu ve ufkunu besleyen birçok etkinlik, günümüzde sınırsız sayıya ulaşmış; aynı zamanda büyük ilgi görmüştür. Peki bu etkinlik ne(ler)dir diye soracaklar için ufak bir ipucu veriyorum: Okumak. 

Okumanın asla sonu yoktur, sınırı ya da başarıızlığı da olmaz. Yeni bir dünyaya açılan kapı olarak tanımlayabiliriz okuma kavramını. Ben, insanın kendiyle yeniden bütünleşmesi de diyorum. Fakat bu herkes için geçerli bir algı değil. Ülkemizde okuma oranının çok düşük olduğu zamanlardayız maalesef ki. Bunun nedeni nedir bilemem ama hiç okumuyoruz demem de doğru olmaz. Bir magazin ya da spor dergileri kadar ilgi görmüyor edebiyat dergileri. Yine edebiyatın önemli değerleri de ne yazık ki bilinmiyor, son birkaç dönemde yanlış algılanıyor ve sevilmiyor. Oysa kitap okumak, hatta okumak kadar güzel bir şey var mı şu dünyada?!

Aslını düşünecek olursak çok geniş bir dünyaya bakarız hepimiz küçük bir pencereden. Çünkü okur, okuduğu yazının dünyasına kaptırır kendini ister istemez. Kendiyle ve iç dünyasıyla bütünleşir, ufkunu geliştirir, geniş bir görüş açısı sağlayarak olayları inceleme ve kendi görüşünü görme yeteneği kazanır. Sadece bunlarla da sınırlı kalmaz; artık kelimelerle içli dışlı olur, zengin bir kelime dağarcığına ve etkili konuşma tarzına sahip olurlar. Boş zamanları onlar için çok kıymetlidir, okuyacakları ve yeni dünyalara misafir olacakları başka heyecanları vardır. Kendileri için okumaları gerektiğinin ve kendilerini geliştirdiklerinin farkındadırlar. Ve çok iyi bilirler ki; boş zamanları olmasa bile kendileri bunu yaratabilecek güçtedirler. Kitap okumayı hayatlarına göre değil, hayatlarını kitap okumaya göre yönlendirmişlerdir. 


Kitap okumayı hayatınıza göre değil, hayatınızı kitap okumaya göre yönlendirin.


Hadi! Siz de bunu aklınızın en önemli köşesine sabitleyin ve asla unutmayın. Bol bol okuyun. Bu yazıyı okuduktan sonra kendimi kütüphanede ya da bir kitabı okurken buluyorsan, çok şanslısın. Verilen mesajı almışsın demektir! 

Keyifli Okumalar!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kitap İncelemesi: Franz Kafka - Dönüşüm (İngilizce - Türkçe)

Kitap İncelemesi: Stefan Zweig - Mecburiyet

Kitap İncelemesi: Serenad - Zülfü Livaneli