Kitap İncelemesi: Savaş Sanatı - Sun Tzu


Bir kahve molasında bitirdiğim ama okurken asla o kadar kısa gibi hissettirmeyen bir kitaptan bahsedeceğim: Savaş Sanatı. 

Kitabın isminden dolayı birçok kişide ''bu tarz kitaplar okumuyorum'' gibi önyargılı yaklaşımlara bizzat şahit biri olarak, eseri bir çırpıda okudum. ''Zaten kaç sayfa ki'' diyenler olacak fakat bazen bir çırpıda; ara vermeden, ''keşke bitmese'' dediğim tarzda kitaplar olabiliyor. Tıpkı bu kitap gibi. 

Eserde 384 tane savaş teorisi yer alıyor. Kitabın temel prensibi için söylenense, “Gerçek zafer, savaşmadan kazanılan zaferdir.”

General, devlet adamı ve filozof olan Sun-Tzu'nun ilk çağda yazmış olduğu, kendi tecrübelerini aktardığı, daha çok savaşmadan kazanmayı öğütlediği, her biri savaşın farklı bir yüzünü anlattığı on üç bölümden oluşuyor. Askerî strateji ve taktiğin temel kitabı olarak kabul ediliyor Savaş Sanatı. Sun Tzu'ya göre savaştan kaçınmak, yıkıma ve acıya neden olduğu için birincil odak noktası olmalı, ancak kaçınılmazsa, bu kitap savaş alanında düşmanlarınıza karşı nasıl avantaj elde edeceğiniz ve savaşı nasıl kazanacağınız konusunda bir fikir veriyor.

Savaşla ilgili farklı stratejiler hakkında inanılmaz fikirler vermiş. İçerdiği bilgiler sadece savaşla sınırlı değil, hayatın her aşamasında çok faydalı olabilir. Çok başarılı bir yaşamda, savaşlarda ve ilişkilerde kazanma stratejilerini anlatıyor. 

Benim asıl dikkatimi çeken nokta, Savaş Sanatı doktrinini hangi sisteme koyarsanız koyun o sisteme uyum göstermesi. 

Mustafa Kemal Atatürk'ün stratejik ani manevraları ve ileri görüşlülüğü sayesinde kazanılan savaşları göz önüne getirdiğinizde, kitapta anlatılan bir çok olağanüstü Komuta etme yeteneği hayalinizde canlanıyor.  

"Savaşı, askeri kapasiteye sahip olup hükümdar tarafından müdahale edilmeyen ordu kazanır."


Biraz bakış açısını değiştiren ve daha doğru yönde hareket etmemi sağlayan bir kitaptı. Adından da anlaşıldığı gibi savaşın sanat haline nasıl getirilebileceği anlatılmakta. Tabii benim gibi her kitaptan kendine ders çıkaran biriyseniz, bu kitapta da hafızanıza kazınan ve sık sık hatırlayacağınız şeyler olacaktır. 

"Geçilmezle karşılaştığında değiş, sen değiştiğinde geçilmez geçilir olur."

Okurken, savaş hakkında bir şeyler bilmeniz, okumanızı ve daha iyi anlamanızı sağlayacaktır. Sadece okumak için okursanız, pek bir şey ifade eden bir kitap olacağını düşünmüyorum. Tüm askeri okullarda zorunlu olarak okutulmakta olduğunu söyleyeyim. 

Dediğim gibi; içerdiği bilgiler kesinlikle günlük hayata dönüştürüldükten sonra, kullanılabilecek bilgilerdir. Yapılan röportajların birinde Brezilya Milli Takım Direktörü bazı kuralları aynı şekilde uyguladığını ve 2002 kupasını bu şekilde kazandığını söylemiştir. 

Uzun lafın kısası özlülük açısından yaşamsal bir formül gibidir Savaş Sanatı. Sun Tzu, bu formülü bir insan olarak yine insandan almış. Gözlem yeteneği sayesinde  insan davranışlarını inceleyerek öğretilerini evrenselleştirmiş ve sistematikleştirmiş. Beni de kendisine hayran bırakmış. 

Kitabın M.Ö. altıncı yüzyılda yazıldığını da unutmayalım.  

Bir de... Kitabı okurken kendimi salt savaş için eğitilen üst düzey bir savaş generali gibi hissettiğimi belirtmeden geçemeyeceğim.


"İyi bir yönetimin yolu insanlık ve adalettir. İyi bir hükümette, insanlar kendilerini önderliğe yakın hissederler ve ölüm bile onları korkutamaz."


Turuncu Kız.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kitap İncelemesi: Franz Kafka - Dönüşüm (İngilizce - Türkçe)

Kitap İncelemesi: Stefan Zweig - Mecburiyet

Kitap İncelemesi: Serenad - Zülfü Livaneli